Τα υπέροχα και νόστιμα φιστίκια θεωρούνται από τα αρχαία χρόνια σύμβολο ευεξίας και υγείας. Οι καρποί περιέχουν συστατικά απαραίτητα για τη υγεία μας. Ο καρπός προέρχεται από το δέντρο φιστικιά. Η φιστικιά (επιστ. Πιστακία η γνησία, Pistacia vera) είναι φυλλοβόλο δέντρο του γένους Πιστακία και της οικογένειας των Ανακαρδιοειδών.

Η καταγωγή της είναι από το Ιράν και σήμερα καλλιεργείται ευρύτατα από την Ασία μέχρι τις Μεσογειακές χώρες και την Αμερική για τον καρπό της. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες. Ωστόσο, η πιο δημοφιλής ποικιλία που καλλιεργείται για εμπορικούς σκοπούς είναι Κερμάν.

Η φιστικιά είναι δέντρο που δεν αντέχει την πολλή υγρασία. Αναπτύσσεται καλύτερα σε κρύο και σύντομο χειμώνα χωρίς πολλές βροχές και μακρύ και ζεστό καλοκαίρι. Οι ρίζες της μπαίνουν βαθιά μέσα στο έδαφος και έτσι είναι εξαιρετικά ανθεκτική στην ξηρασία, περισσότερο ακόμα και από την ελιά.

Πάντως χρειάζεται και πότισμα κατά καιρούς και ειδικά όταν η ξηρασία είναι παρατεταμένη. Το χώμα που προτιμά είναι αμμοπηλώδες με πολύ ασβέστιο. Η φιστικιά πολλαπλασιάζεται με εμβολιασμό και σπορά. Ο καρπός μαζεύεται, στεγνώνεται και φυλάσσεται για λίγο καιρό μέχρι να φυτευτεί.

Το έδαφος χρειάζεται αρκετά φρεζαρίσματα έτσι ώστε να εξαφανιστούν τα ζιζάνια για εξοικονόμηση της υγρασίας. Χρειάζεται λίπανση κυρίως με αζωτούχα λιπάσματα όταν το δέντρο είναι μικρό. Η απόδοση του δέντρου με κανονική καρποφορία αρχίζει τον 4ο χρόνο μετά από τη φύτευση του.

Οι ξηροί καρποί συγκομίζονται όταν η τραγανή επικάλυψη γύρω από το κέλυφος, γίνεται αρκετά χαλαρή. Κανονικά τα καρύδια μπορούν να τινάζονται από το δέντρο. Στη συνέχεια ακολουθεί άπλωμα για 10-12 ώρες σε δροσερό μέρος. Τ Το κέλυφος αφαιρείται αμέσως μετά τη συγκομιδή. Η αποφλοίωση γίνεται με ειδικό μηχάνημα (με παρουσία νερού) που απομακρύνει το μαλακό περικάρπιο των καρπών Το καθαρισμένο φιστίκι πέφτει σε δοχείο με νερό, ώστε να απομακρύνονται τα κούφια, ενώ τα γεμάτα απλώνονται στον ήλιο ή σε ξηραντήρια για ξήρανση. Η αποξήρανση γίνεται μέχρι η υγρασία των σπόρων πέσει στο 5-6%.

 

Τα οφέλη για την υγεία των φιστικιών περιλαμβάνει μια υγιή καρδιά, διαχείρισης βάρους, προστασίας κατά του διαβήτη και της υπέρτασης, καθώς και τη βελτίωση της πέψης. Οι βιταμίνες, μέταλλα, λιπών και πρωτεϊνών που βρέθηκαν στο φιστίκι Αιγίνης είναι αποδεδειγμένα πολύ καλές για την υγεία σας.

pistachio-nutΤον Ιούλιο του 2003, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των Ηνωμένων πολιτειών της Αμερικής αποφανθεί σχετικά με την μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και του φυστικιού ότι : «Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση 1,5 ουγκιάς (42,5 g) ανά ημέρα ξηρών καρπών, όπως φιστικιών, ως μέρος μιας δίαιτας χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ».

Είναι επίσης ένα από τα λίγους ξηρούς καρπούς που περιέχουν τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται από τον άνθρωπο για να είναι υγιής.

Οι καρποί συχνά τρώγονται ολόκληροι, είτε νωπά ή ψημένα και αλατισμένα και χρησιμοποιούνται επίσης σε παγωτό φιστίκι, kulfi, spumoni, ιστορικά στο ναπολιτάνικο παγωτό, βούτυρο φιστίκι, πάστα φιστικιού και γλυκίσματα, όπως ο μπακλαβάς, σοκολάτα φιστίκι, φιστίκι χαλβά, φιστίκι lokum ή μπισκότων και αλλαντικά όπως μορταδέλα.

Οι Αμερικανοί κάνουν σαλάτα φιστίκι, το οποίο περιλαμβάνει φρέσκα φιστίκια ή φιστίκι πουτίγκα, κρέμα σαντιγί και φρούτα σε κονσέρβα.