ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ

Στο φυτώριό μας μπορείτε να βρείτε  δενδρύλλια Φιστικιάς  ποικιλίας «ΑΙΓΙΝΗΣ» (PISTACIAVERA) από Υποκείμενο  «P.ATLANTICA».

Το  P.ATLANTICA είναι το μοναδικό που έχει συμβατικότητα με το εμβόλιο, με αποτέλεσμα να είναι το μακροβιότερο σε σχέση με όλα τα άλλα υποκείμενα , τα οποία δεν έχουν ανθεκτικότητα πολλά χρόνια(π.χ. υβρίδια αμερικάνικα).

Τα φυτά  μεγαλώνουν στις ιδιοκτήτες εγκαταστάσεις της εταιρίας  στο Μούλκι -Κιάτο Κορινθίας & στο Καμάρι – Ξυλόκαστρο Κορινθίας, όπου και παρακολουθούνται για την ποιοτική ανάπτυξή τους από τον Γεωπόνο (Μέτοχο της εταιρίας) και από συνεργάτες γεωπόνους.

Στην  Ελλάδα και ειδικότερα στην περιοχή μας υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις παραγωγής Φιστικιάς « Αιγίνης »,  έχοντας άριστη τεχνογνωσία στο αντικείμενο. Η εμπειρία ετών μας καθιστούν αξιόλογους στο χώρο καλλιέργειας του φυτού.

Η εταιρία τροφοδοτεί με φυτά άριστης ποιότητας  την ελληνική αγορά , καθώς επίσης έχει  αναπτύξει πολύ καλές συνεργασίες, πραγματοποιώντας εξαγωγές  σε φυτώρια του εξωτερικού. Διατίθεται επίσης  προς πώληση  το Υποκείμενο «P.  ATLANTICA».

Λίγες οδηγίες καλλιέργειας του φυτού

Τα υπέροχα και νόστιμα φιστίκια θεωρούνται από τα αρχαία χρόνια σύμβολο ευεξίας και υγείας. Οι καρποί περιέχουν πολλά απαραίτητα συστατικά  όπως βιταμίνες, μέταλλα, λίπη & πρωτεΐνες προσφέροντας αποδεδειγμένα τεράστια οφέλη  στην υγεία του ανθρώπου.
Τα υπέροχα και νόστιμα φιστίκια θεωρούνται από τα αρχαία χρόνια σύμβολο ευεξίας και υγείας. Οι καρποί περιέχουν πολλά απαραίτητα συστατικά  όπως βιταμίνες, μέταλλα, λίπη & πρωτεΐνες προσφέροντας αποδεδειγμένα τεράστια οφέλη  στην υγεία του ανθρώπου.

       Η φιστικιά είναι δέντρο που δεν αντέχει την πολλή υγρασία. Αναπτύσσεται καλύτερα σε κρύο και σύντομο χειμώνα χωρίς πολλές βροχές και μακρύ και ζεστό καλοκαίρι. Το έδαφος χρειάζεται αρκετά φρεζαρίσματα έτσι ώστε να εξαφανιστούν τα ζιζάνια για εξοικονόμηση της υγρασίας. Οι ρίζες της μπαίνουν βαθιά μέσα στο έδαφος και έτσι είναι εξαιρετικά ανθεκτική στην ξηρασία. Ωστόσο χρειάζεται πότισμα όταν η ξηρασία είναι παρατεταμένη. Το χώμα που προτιμά είναι αμμοπηλώδες με πολύ ασβέστιο. Χρειάζεται λίπανση κυρίως με αζωτούχα λιπάσματα όταν το δέντρο είναι μικρό. Η φιστικιά πολλαπλασιάζεται με εμβολιασμό και σπορά. Ο καρπός μαζεύεται, στεγνώνεται και φυλάσσεται για λίγο καιρό μέχρι να φυτευτεί.. Η απόδοση του δέντρου με κανονική καρποφορία αρχίζει τον 4ο χρόνο μετά από τη φύτευση του. Οι ξηροί καρποί συγκομίζονται όταν η τραγανή επικάλυψη γύρω από το κέλυφος, γίνεται αρκετά χαλαρή. Κανονικά τα καρύδια μπορούν να τινάζονται από το δέντρο. Στη συνέχεια ακολουθεί άπλωμα για 10-12 ώρες σε δροσερό μέρος.  Το κέλυφος αφαιρείται αμέσως μετά τη συγκομιδή. Η αποφλοίωση γίνεται με ειδικό μηχάνημα (με παρουσία νερού) που απομακρύνει το μαλακό περικάρπιο των καρπών Το καθαρισμένο φιστίκι πέφτει σε δοχείο με νερό, ώστε να απομακρύνονται τα κούφια, ενώ τα γεμάτα απλώνονται στον ήλιο ή σε ξηραντήρια για ξήρανση. Η αποξήρανση γίνεται μέχρι η υγρασία των σπόρων πέσει στο 5-6%..